Talerze głębokie czy bulionówki – co wybrać? Podpowiadamy!

Talerze głębokie czy bulionówki

Elementem zdrowej diety są z pewnością zupy – ciepłe dania pełne warzyw. Kiedy kompletujemy nową zastawę stołową, możemy stanąć przed dylematem, co wybrać: głębokie talerze, czy bulionówki do zupy? Jeśli chcesz dowiedzieć się, które z tych naczyń będzie dla Ciebie odpowiedniejsze, czytaj dalej!

Podano do stołu (na głębokim talerzu)

Talerze głębokie to najpopularniejsze naczynie do podawania zupy. Najczęściej sprzedawane są w zestawie z płytkimi talerzami obiadowymi. Ich niewątpliwą zaletą jest uniwersalność i dopasowanie do pozostałej zastawy. Niestety talerze głębokie zajmują dużo miejsca, zarówno w szafce, gdzie są przechowywane, jak i na stole, podczas serwowania posiłków. Kolejną wadą głębokich talerzy jest ich szerokość. Są stosunkowo płytkie, więc podana w nich zupa szybko wystygnie. Na szczęście jest na to rozwiązanie – bulionówka.

Małe jest piękne, czyli bulionówki do zupy

Niewielkie miseczki, w których można serwować zupy, to bulionówki. Ich charakterystyczną cechą są uszka po obu stronach. Pomimo niewielkiego rozmiaru ułatwiającego przechowywanie mieści się w nich całkiem sporo – można znaleźć pojemności 300-500 ml. 

Bulionówki najczęściej wykonywane są ze szkła lub porcelany. Jeżeli szukasz trwałej miseczki odpornej na wysoką temperaturę i uszkodzenia, którą dodatkowo można myć w zmywarce, wybierz tę zrobioną ze szkła. Miseczki szklane można kupić przezroczyste lub w kolorze białym – są zatem bardzo uniwersalne i z łatwością dopasujesz je do zastawy, którą już masz.

Bulionówki do zupy wykonane z porcelany to naczynia wyjątkowo eleganckie, z których warto korzystać podczas przyjmowania gości. Cienka porcelana, może wygląda na kruchą, jednak jest to złudne wrażenie, ponieważ jest wyjątkowo wytrzymała na zarysowania. Porcelanowe bulionówki możesz kupić w uniwersalnym kolorze białym, dzięki czemu wpasują się w styl każdej zastawy ozdobione delikatnym motywem, np. w postaci złoconego paska. Takie naczynia to piękna i niebanalna ozdoba stołu, która z pewnością zachwyci gości.

Do kompletu – sztućce pojedyncze

Do nowych naczyń warto zaopatrzyć się w nowe sztućce. Najwygodniejszą opcją będą sztućce pojedyncze, dzięki czemu możemy zdecydować ile i jakich sztućców potrzebujemy. Są to przedmioty codziennego użytku, dlatego warto wybrać te wysokiej jakości, najlepiej ze stali nierdzewnej, które można myć w zmywarce. Pojedynczo pakowane sztućce można także łatwo przechowywać. Jeżeli zależy nam na uzupełnieniu własnej zastawy w sposób niebanalny, warto postawić na pojedyncze opakowania z różnych, chociaż zbliżonych stylistyką, serii. Sztućce pojedyncze to również dobry pomysł na prezent.

W czym podać zupę?

Do podania posiłku konieczne jest posiadanie odpowiedniej zastawy. Jeżeli zastanawiasz się jaki rodzaj naczyń do podania zupy kupić, przemyśl wady i zalety każdego z nich. Nie zapomnij również o dobraniu do kompletu odpowiednich łyżek – najlepiej sprawdzą się pakowane pojedynczo, dając Ci możliwość swobodnego wyboru ich ilości.